stalen
design
trap

Staal heeft zijn eigen vormen. Profielen, balken, strippen
Ze komen in vaste maten met hun eigen doorsnedes
Door te spelen met deze vormen
is er een unieke trap ontstaan

Stalen grijze design trap met een middenboom en stalen leuning. Woonkeuken met kookeiland.
Stalen grijze design trap met een middenboom en stalen leuning. Gebogen staal. Zwevende treden.

Vleermuis

Op een nieuwe kavel te Amsterdam is een vrijstaande woning gerealiseerd. De singel langs de kavel heeft hoge rietkragen en is de foerageerroute van een beschermde vleermuissoort.

Het maakt de locatie in het stedelijke gebied uniek. De woonkamer op de eerste verdieping geeft een prachtig zicht over deze rietkragen. In het ontwerp van de trap zijn deze kenmerken verankerd.

De trap staat prominent voor de hoge ramen, in de vide, naast de woonkeuken. Het is een blikvanger en tegelijk een barrière tegen te veel inkijk van het wandelpad dat langs het huis loopt. De vorm van de vleermuis komt geabstraheerd terug in de vorm van de treden welke over de trapboom heen vliegen, als zijnde de singel. In de leuning kunnen we de rietkraag, gebogen door de wind, terug zien.

Stalen grijze design trap met een middenboom en stalen leuning. Zwevende treden.
Stalen grijze design trap met een middenboom en stalen leuning. Eiken houten visgraat vloer op bordes.

Constructiestaal

Door creatief om te gaan met de vormen van constructiestaal is er een ontwerp gerealiseerd dat zich op het eerste oog niet gelijk laat ontrafelen. De treden zijn uit een HP-220 profiel gezaagd. Een profiel dat veelal in de scheepsbouw wordt gebruikt en van zichzelf een zeer elegante vorm heeft als traptrede. De massieve neus van het profiel die schuin terugloopt richting het lijf heeft een mooie contour indien doorgezaagd. Iedere trede zweeft door middel van twee platen boven de trapboom. 

De onderscheidende vorm van de trap vindt zijn basis in de trapboom. Twee UNP-120 balken zijn onder een hoek van elkaar geplaatst waardoor er een V-vorm ontstaat tussen de balken. De V-vorm wordt door de platen die er in liggen vergroot en verlengd. Samen met de trede komt de geabstraheerde vorm van de vleermuis tot stand. Vijftien treden vliegen over de trapboom, parallel aan de singel, langs de rietkragen. 

De trapleuning is samengesteld uit massief stripstaal. De gebogen vorm van de balusters is geïnspireerd op het buigen van het riet in de wind. De leuning loopt door in de balustrade rond de vide.

Stalen grijze design trap met een middenboom en stalen leuning. Villa te Amsterdam.

Het bordes is als een podium voor de trap. Een warm element tussen de strakke gietvloer en trap. 

Stalen grijze design trap met een middenboom en stalen leuning. Woonkeuken met kookeiland. Eiken houten visgraat vloer op bordes
Stalen grijze design trap met een middenboom en stalen leuning. Glazen balustrade bij de vide en eikenhouten visgraat vloer.
Stalen grijze design trap met een middenboom en stalen leuning. Glazen balustrade bij de vide en eikenhouten visgraat vloer.

De leuning loopt door in de balustrade, met glazen hoek.

Stalen grijze design trap met een middenboom en stalen leuning. Eikenhouten visgraatvloer.
Stalen grijze design trap met een middenboom en stalen leuning. Eikenhouten visgraat vloer.